Behandlingen er en blid og dynamisk behandlingsform baseret på muskel- og bindevævsterapi.

Grebene udløser et vibrationsmønster der stimulerer hormon- og nervesystemet til at arbejde hen i mod kroppens egen sunde og naturlige balance. 

Omkring leddene er der mange nervebaner, der ligeledes modtager signalerne, der arbejder hen imod normalisering af ledfunktionen.

Musklerne og deres tilhæftninger er ligeledes base for nervebaner, der giver besked om musklernes tilstand.  Grebene og trykkene ændrer denne impuls således at spændingen eller smerten i musklen ændres.​

​De reflekser der findes i rygraden, segmentale rygradsreflekser, påvirkes af Bowen grebene og der skabes reflekser der breder sig til de indre organer.

Teknikken kan faktisk sammenlignes med en computer, hvor man via tastaturet giver maskinen en ordre til at arbejde – der vil kroppen være tastaturet, og grebene giver ordren til at starte arbejdet mod en sundere tilstand. Vores nervesystem er en stor kommandocentral, der aktiveres til at scanne systemet for spændinger/ubalance, og så sætte aktivt ind, hvor problemet er størst.

Mange af grebene er sammenfaldende med akupunkturpunkterne og nogle af grebene udføres henover 2-3 meridianer i samme greb.

Nogle af procedurerne aktiverer dræning af lymfesystemet, som stimulerer kroppens immunsystem.

Under behandlingen stimuleres der ofte en afgiftning, hvorved kroppens evne til at fungere på celleplan forbedres.​​